Acta Carp. Occ. 2: 51-55, 2011 | https://doi.org/10.62317/aco.2011.005

Antioxidační vlastnosti krajových odrůd jabloní z regionu Bílých Karpat

Otakar Rop1, Jiří Mlček1, Martin Posolda2
1 Ústav technologie a mikrobiologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, náměstí TGM 275, 762 72 Zlín
2 Městský úřad Kroměříž, Velké náměstí 115/1, 767 01 Kroměříž

Klíčová slova: antioxidant capacity, phenolics, reactive oxygen species

Antioxidant properties of local apple cultivars of the White Carpathians region

The aim of our work was to monitor the antioxidant properties of selected cultivars of apples typical of the region of the White Carpathians. Specifically, we determined the total phenolic content and total antioxidant capacity. For the result verification we estimated the scavenging activities of fruit extracts on the reactive oxygen species (namely nitric oxide, superoxide anion and hydroxyl radical). According to obtained results the cultivars 'Strýmka', 'Panenské české' and 'Matčino' appear to be the most promising.

Vloženo: 1. září 2011; Přijato: 11. listopad 2011; Zveřejněno: 15. červen 2011 

Stáhnout citaci

Reference

  1. BANERJEE A., DASGUPTA N. & DE B. (2005): In vitro study of antioxidants activity of Syzygium cumini fruit. Food Chemistry, 90: 727-733. Přejít k původnímu zdroji...
  2. BEISSENHIRTZ M. K., KWAN R. C., KO K. M., RENNEBERG R., SCHILLER F. W. & LISKAT F. (2004): Comparing an in vitro electrochemical measurement of superoxide scavenging activity with an in vivo assessment of antioxidant potential in Chinese tonifying herbs. Phytotherapy Research, 18: 149-153. Přejít k původnímu zdroji...
  3. BRAND-WILLIAMS W., CUVELIER M. E. & BERSET C. (1995): Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28: 25-30. Přejít k původnímu zdroji...
  4. DAVÍDEK J., JANÍČEK G. & POKORNÝ J. (1983): Chemie potravin. SNTL, Bratislava, 629 pp.
  5. DROGOUDI P. D., MICHAILIDIS Z. & PANTELIDISA G. (2008): Peel and flesh antioxidant content and harvest quality characteristics of seven apple cultivars. Scientia Horticulturae, 115: 149-153. Přejít k původnímu zdroji...
  6. GHISELLI A., NARDINI M., BALDI A. & SCACCINI C. (1998): Antioxidant activity of different phenolic fractions separated from an Italian red wine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 361-367. Přejít k původnímu zdroji...
  7. GOLAND C. & BAUER S. (2004): When the apple falls close to the tree: Local food systeme and the preservation of diversity. Renewable Agriculture and Food Systeme, 19: 228-236. Přejít k původnímu zdroji...
  8. GREEN L. C., WAGNER D. A., GLOGOWSKI J., SKIPPER P. L., WISHNOK J. S. & TANNENBAUM S. R. (1982): Analysis of nitrate, nitrite, and [15N] nitrate in biological fluids. Analytical Biochemistry, 126: 131-138. Přejít k původnímu zdroji...
  9. HRIČOVSKÝ I., ŘEZNÍČEK V. & SUS J. (2003): Jabloně, hrušně, kdouloně a mišpule. Príroda, Bratislava, 164 pp.
  10. JUNG H. A., KIM A. R., CHUNG H. Y. & CHOI J. S. (2002): In vitro activity of some selected Prunus species in Korea. Archieve of Pharmacology Research, 25: 865-872. Přejít k původnímu zdroji...
  11. KIM D. O., JEONG S. W. & LEE C. Y. (2003): Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chemistry, 51: 321-326. Přejít k původnímu zdroji...
  12. KUHN B. F., ANDERSEN T. T. & PEDERSEN H. L. (2003): Evaluation of 14 old unsprayed apple varieties. Biological Agriculture & Horticulture, 20: 301-310. Přejít k původnímu zdroji...
  13. KYZLINK V. (1990): Principles of Food Preservation. Elsevier, Amsterdam, 592 pp.
  14. MAFFEI F., TAROZZI A., CARBONE F., MARCHESI A., HRELIA S., ANGELONI C., FORTI G. C. & HRELIA P. (2007): Relevance of apple consumption for protection against oxidative demage induced by hydrogen peroxide in human lymphocytes. British Journal of Nutrition, 97: 921-927. Přejít k původnímu zdroji...
  15. MONSCHEIN S., GRUBE M. & GRILL D. (2006): Assessment of the genetic diversity of native apple cultivars in the south eastern ranges of the Alps with three selected microsatellite loci. Journal of Applied Botany and Food Quality-Angewandte Botanik, 80: 135-137.
  16. POSPÍŠIL J. (1968): Antioxidanty. Academia, Praha, 274 pp.
  17. RADICATTI L., MARTINO I. & VERGANO G. (1995): Apple and pear cultivars of Piemonte (Italy) in pomological descriptions of 18th and 19th centuries. Acta Horticulturae, 391: 273-282. Přejít k původnímu zdroji...
  18. RUPASINGHE H. P. V., JAYASANKAR S. & LAY W. (2006): Variation in total phenolic and antioxidant capacity among European plum genotypes. Scientia Horticulturae, 108: 243-246. Přejít k původnímu zdroji...
  19. SNEDECOR G. W. & COCHRAN W. G. (1968): Statistical Methods. Iowa State College Press, Ames, 524 pp. Přejít k původnímu zdroji...
  20. TETERA V. (2006): Ovoce Bílých Karpat. ČSOP, Veselí nad Moravou, 310 pp.
  21. THAIPONG K., BOONPRAKOB U., CROSBY K., CISNEROS-ZEVALLOS L. & BYRNE D. H. (2006): Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 669-675. Přejít k původnímu zdroji...
  22. UHER A. (2009): Zelenina vo výžive a jej rizikové faktory. Vydavatelstvo SPU v Nitre, Nitra, 65 pp.
  23. VALŠÍKOVÁ M., KOPEC K. (2009): Pozberová technológia záhradníckych plodín. Vydavatelstvo SPU v Nitre, Nitra, 158 pp.
  24. YANG J., GUO J. & YUAN J. (2008): In vitro antioxidant properties of rutin. LWT-Food Science and Technology, 41: 1060-1066. Přejít k původnímu zdroji...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.