Acta Carp. Occ. 1: 69-73, 2010 | https://doi.org/10.62317/aco.2010.007
Výživová hodnota krajových odrůd jabloní typických pro oblast Bílých Karpat
- Ústav technologie a mikrobiologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, náměstí TGM 275, 762 72 Zlín
Klíčová slova: apples, local varieties, minerals, vitamin C
Nutrition value of local varieties of apple trees typical of the White Carpathians region
Local varieties of apple trees are typical of the White Carpathians region. They can exceed common comercially grown varieties in many nutritional values. The aim of this contribution was to monitor the content of some significant nutritional components - dry matter, vitamin C, phosphorus, potassium, calcium and magnesium and to compare the values of their content with the commercially grown varieties of 'Golden Delicious', 'Spartan' and 'Rubín'. Altogether 18 local varieties of apple trees were chosen. High nutritional values were found in, for example, 'Panenské české' variety or 'Jadernička moravská' which is one of the most typical of the White Carpathians region.
Vloženo: 19. duben 2010; Přijato: 30. červen 2010; Zveřejněno: 15. červen 2010
Reference
- ASLANTAS R., PIRLAK L. & GULERYUZ M. (2007): The nutritional value of wild fruits from the North eastern Anatolia region of Turkey. Asian Journal of Chemistry, 19: 3072-3078.
- BIEDRZYCKA E. & AMAROWICZ R. (2008): Diet and health: Apple polyphenols as antioxidants. Food Reviews International, 24: 235-251.
Přejít k původnímu zdroji...
- CAMPBELL A. N. & REECE J. B. (2006): Biologie. Computer Press, Brno, 1332 pp.
- EBEL R. C., CAYLOR A. W., PITTS J. A. & WILKINS B. S. (2000): Mineral nutrition during establishment of golden delicious 'Smothee' apples on dwarfing roostocks and interestems. Journal of Plant Nutrition, 23: 1179-1192.
Přejít k původnímu zdroji...
- IVIČIČ L. (1985): Ovocnictví. SZN, Praha, 217 pp.
- JAKOPIC J., VEBERIC R., ZUPANCIC K. & STAMPAR F. (2007). Influence of nitrogen on the content of carbohydrates and organic acids in apples (Malus domestica Borkh.) cv. 'Golden Delicious'. European Journal of Horticultural Science, 72: 66-72.
- KOPEC K. (1998): Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. ÚZPI, Praha, 72 pp.
- KOPEC K. & BALÍK J. (2008): Kvalitologie zahradnických produktů. MZLU, Brno, 171 pp.
- KOVACS E. & MERESZ P. (2004): The effect of harvesting time on the biochemical and ultrastructural changes in Idared apple. Acta Alimentaria, 33: 285-296.
Přejít k původnímu zdroji...
- KUČA P., MÁJSKÝ J., KOPEČEK F. & JONGEPIEROVÁ I. (1992): Biele Karpaty. Ekológia, Bratislava, 380 pp.
- NOVOTNÝ F. (2000): Metodiky chemických rozborů pro hodnocení kvality odrůd. ÚKZÚZ, Brno, 555 pp.
- PURVES W., SADAVA D., ORIANS G. H. & HELLER H. C. (2004): Life: The Science of Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 1121 pp.
- ROP O. & KRAMÁŘOVÁ D. (2007): Výskyt vitamínu C v krajových odrůdách jablek. Zahradnictví, 7: 12-13.
- ROP O. & VALÁŠEK P. (2005): Teoretické principy konzervace potravin - hlavní konzervárenské suroviny. UTB, Zlín, 130 pp.
- SILVA B. M., ANDRADE P. B., MARTINS R. C., VALENTAO P., FERRERES F., SEABRA R. M. & FERREIRA M. A. (2005): Quince (Cydonia oblonga Mill.) fruit characterization using principal component analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 111-122.
Přejít k původnímu zdroji...
- SNEDECOR G. W. & COCHRAN W. G. (1967): Statistical Methods. Iowa State University Press, Iowa, 524 pp.
- SUNI M., NYMAN M., ERIKSSON N. A., BJORK L. & BJORCK I. (2000). Carbohydrate composition and content of organic acids in fresh and stored apples. Journal of the Science of Food and Agriculture 80: 1538-1544.
Přejít k původnímu zdroji...
- TETERA V. (2003): Záchrana starých a krajových odrůd ovocných dřevin. ČSOP, Veselí nad Moravou, 76 pp.
- TETERA V. (2006): Ovoce Bílých Karpat. ČSOP Bílé Karpaty, Veselí nad Moravou, 310 pp.
- TIITINEN K. M., HAKALA M. A. & KALLIO H. P. (2005): Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 1692-1699.
Přejít k původnímu zdroji...
- TÓTH M., KÁSA K., SZANI Z. S. & BALIKÓ E. (2004): Traditional old apple cultivars as new gene sources for apple breeding. Acta Horticulturae, 2: 609-612.
Přejít k původnímu zdroji...
- TRUBY P. & RABA A. (1990): Heavy-metal uptake by vegetables from waste-water field near Freiburg. Agrobiological Research, 43: 139-146.
- VALŠÍKOVÁ M. (2008). Riešenie genofondu zeleniny, liečivých a aromatických rastlín vo Výzkumnom ústave zelinárskom v Nových Zámkoch. Seminár Rady genetických zdrojov rastlín, 7.2.2008, SCPV - VÚRV, Piešany, 27 pp.
- VOJTAŠŠÁKOVÁ A. (1997): Potravinárske tabulky. VÚP, Bratislava, 210 pp.
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.